Er is niets mis met grote batterijen en efficiënte koeling.

Iedereen houdt van een leuk feit dus ik zal beginnen met een aantal van die. De originele Galaxy Note had een 5.3 “scherm en een voetafdruk die 1% kleiner is dan de 6.4” Galaxy Note9. Erger nog, de squarish originele Note was zo breed dat het vrijwel onhandelbaar was, terwijl de langwerpige vorm van de huidige voor een veel eenvoudiger hantering zorgt. Maar zelfs dat terzijde, de lijn die de phablet-niche heeft gedefinieerd, is in zeven jaar maar liefst 1% gegroeid.

De originele Huawei Ascend Mate (6.1 “) was 22% groter dan de Mate 10 Pro (6”). De Dell Streak – misschien wel de eerste phablet die ooit op 5 inch ongehoord stond – heeft precies dezelfde footprint als de 6.5 “Apple iPhone XS Max. De Galaxy S-lijn is de afgelopen zes jaar met 5% in omvang gegroeid, ondanks meer dan een centimeter diagonaal krijgen – god weet waarom Ro het citeerde als een voorbeeld van een telefoon met grote bezels.

Maar als ik je alleen de schermformaten zou vertellen, zou je denken dat we een telefoon hebben met een deurformaat waar vroeger een zakbaar apparaat stond. En omdat diagonalen op alle promomaterialen aanwezig zijn, in tegenstelling tot werkelijke afmetingen, krijgen we de illusie dat telefoons constant groeien, wanneer ze dezelfde grootte behouden.

Zelfs Ro was duidelijk in de war toen hij zei dat de switch in beeldverhouding alleen het soort dingen veranderde waarvoor we onze telefoons gebruiken. Het verandert echter feitelijk de werkelijke fysieke grootte van het scherm – een 19: 9 scherm van 6 “diagonaal heeft ongeveer hetzelfde oppervlak als een 16: 16-scherm van 16: 9. En dat is zelfs geen rekening houden met de inkepingen die eten in het weergavegebied.

Dus terwijl marketingafdelingen graag grotere en grotere aantallen zouden gooien, is de waarheid dat we zien dat displays veel langzamer groeien en meestal ten koste gaan van bezels.

De omvang van de telefoon nam aanvankelijk toe als de touchscreenrevolutie de mobiele wereld overviel en een tweede toen we erachter kwamen dat ze echt goed kunnen zijn voor het consumeren van multimedia. Sinds die tijd echter (en het gebeurde een half decennia geleden voor de meeste makers) zien we vooral optimalisatie van wat we al hadden.

En ja, sommige meer compacte lijnen zijn uitgestorven, maar dat is meer het gevolg van het gebrek aan interesse van de consument dan dat fabrikanten succesvolle producten vermoorden om gebruikers de stuipen op het lijf te jagen. Bedenk eens hoe stom het zou zijn als het andersom was.